Nedeľa, 21. apríl, 2019 | Meniny má Ervín

Zachovávajú tajomstvá tradičnej kuchyne regiónu pre ďalšie generácie

Skvelý nápad. V Rastislavciach sa snažia zachovávať tajomstvá tradičnej kuchyne regiónu pre ďalšie generácie.

Zuzana Antalová pripravila šúľance. Zuzana Antalová pripravila šúľance. (Zdroj: Archív obce)

RASTISLAVICE. Nápad robiť fotoreportáže z tradičných receptov vznikol pred rokom v hlave dvornej profesionálnej fotografky Rastislavíc Miriam Lörinczovej, ktorá sama rada varí. Pri fotení miestnych akcií si všimla, že sa zapájajú do ich organizovaní aj staršie aktívne žienky a pečú alebo varia pri týchto príležitostiach chutné koláčiky. Napadlo ju využiť ich kuchárske skúsenosti a zachytiť recepty a postupy pre širokú verejnosť. Hlavne pre mladé gazdinky.

Tradičné jedlá sa ocitli na webe

Cieľom projektu Rastislavická kuchárka je zachovávať tajomstvá tradičnej kuchyne regiónu, v ktorom sa naša obec nachádza. „Rastislavice vznikli netradične, prisťahovalectvom na začiatku 20.storočia. Kolonisti, ktorí sa usadili v dedine, prišli z rôznych oblastí – Juhoslávie, Rumunska, Kysúc, Čiech a priniesli si so sebou rozmanitú kultúru, prejavujúcu sa aj v jedlách, ktoré varili,“ prezradila kultúrna referentka obce Mária Derďaková.

Aby sa tieto receptúry zachovali a dedili ďalej, rozhodla sa obec Rastislavice zverejňovať na svojej webovej stránke fotoreportáže z prípravy pôvodných jedál.

Zdedené receptúry odovzdajú potomkom

Za jeden rok pribudlo do kuchárky 12 receptov. Väčšinou je to každý mesiac jeden recept. Ingrediencie potrebné na varenie prepláca kuchárkam obecný úrad, ale často sa stáva, že kuchárky sú nadšené myšlienkou tohto projektu a odmietnu preplatenie. „Záleží im na tom, aby svojim potomkom odovzdali to, čo sami zdedili od svojich predkov,“ vysvetľuje Mária Derďáková.
Charakteristickou črtou je rozmanitosť receptov, sú tam koláčiky, polievky, cestoviny, a dokonca aj žihľavový a fialkový sirup.

Keďže voľakedy boli Rastislavice majerom, kde žili väčšinou chudobní nádenníci, prejavuje sa to aj v tradičných receptoch. Ide o jednoduché jedlá, často dostatočne sýte, veď pre našich predkov to často bol jediný pokrm na celý deň. Ale zaujímavosťou je, že súčasné kuchárky ich prispôsobili dnešnej modernej dobe.

Varil už aj muž

Fotografka Miriam Lörinczová a kultúrna referentka obce Mária Derďaková oslovujú nielen v dedine vychýrené kuchárky, ale všetky ženy, ktoré sú ochotné variť pred objektívom fotoaparátu. Dokonca už varil aj jeden muž, pán Ondrej Palica, a pripravoval tradičnú huspeninu.

Autorky reportáží sa snažia, aby recepty boli tematicky zamerané k ročnému obdobiu a k sviatkom. Ich prvý recept boli fašiangové šišky pani Marciovej a na veľkonočné sviatky pripravovala pani Hlavačková tradičné pôstne jedlo našich predkov „kalkýš“. Ako malé poďakovanie za snahu dostávajú na pamiatku zásteru s obecným erbom.

Dočká sa aj knižnej podoby

Rastislavická kuchárka je zatiaľ k dispozícii verejnosti iba v elektronickej podobe a nájdete ju na webovej oficiálnej stránke obce alebo na stránke Rastislavíc na sociálnych sieťach. V každom recepte sú uvedené potrebné ingrediencie a fotky celého postupu prípravy. Zachytené sú všetky podstatné detaily, aby aj začínajúca kuchárka hravo zvládla prípravu daného jedla. Okrem toho sú zachytené aj rôzne „zlepšováky“, na ktoré prišli staršie gazdinky svojimi skúsenosťami. Fotografka Mirka sa vždy najviac teší práve na tieto kuchárske vychytávky, lebo často je to maličkosť, ale pomôže pri varení.
„Napríklad pani Mária Pavlíčková vyšľahá kvasnice s cukrom do peny a zaleje teplou vodou. Cesto nemá potom šancu nevykysnúť,“ doplnila Mária Derďáková.

Starosta Rastislavíc Miroslav Juhász je veľký podporovateľ zachovávania tradícií a bol nadšený týmto nápadom. Podporuje podobné aktivity a plánuje po nazbieraní dostatočného počtu receptov vydať ich aj v knižnej podobe, prípadne ako brožúrku, ktorá sa stane v podstate kultúrnym bohatstvom dediny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 331
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 619
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 801
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 681
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 848
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 155
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 360
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 559
  9. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 3 274
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 248

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Čoskoro tu opäť budú Komárňanské dni

Novinkou festivalu je zvýšená pozornosť voči ekológii.

Z predošlých ročníkov festivalu.

Kam za futbalom

Ponuka zápasov, ktoré môžete počas sviatočného víkendu navštíviť.

Ilustračné foto

Komárno v nešťastnom zápase prišlo doma o všetky tri body

KFC čaká už v piatok košická Lokomotíva na svojom štadióne.

Lopta je v sieti. Vyrovnávajúci gól Komárňanov však neplatil.

Pomáhať je jednoduché, stačí si kúpiť chlieb

Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú v domácnosti kupujeme najčastejšie. Ako ukázal nedávny prieskum pre sieť supermarketov BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov.

Spoločnosť BILLA sa zaviazala pravidelne podporovať rodiny v núdzi.
Ilustračná snímka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Na privádzači R1 v Nitre by mal pribudnúť priechod pre chodcov

Problémom sa opakovane zaoberal Výbor mestskej časti Čermáň. Konštatoval, že ide o legitímnu požiadavku.

Vybrali SME

Už ste čítali?