HURBANOVO. Značka Corgoň pokračuje v tradícii obľúbených pivných špeciálov. Tohtoročný jarný špeciál je však osobitý tým, že ho vyberali pre svojich štamgastov priamo krčmári z Nitrianskeho kraja. So sládkom degustovali dve vzorky pív vyrobených z viacerých odrôd chmeľu, ktoré sú charakteristické typickou horkosťou a výraznou arómou.
Výsledok už čoskoro
Výsledok výberu, ktorý sa uskutočnil 23. februára v Hurbanove, budú mať možnosť ochutnať pivári po celom Slovensku. Krčmármi vybraná limitovaná edícia sa na stoloch pubov a krčiem objaví už prvý aprílový týždeň. O aký typ piva pôjde, zostáva zatiaľ prekvapením. Istý je zatiaľ len názov – Corgoň Krčmársky špeciál.
„Corgoň je pivom, ktoré má v segmente Horeca svojich stabilných konzumentov. Sme presvedčení, že práve krčmári sú tí, ktorí svojich štamgastov dokonale poznajú a vedia, čo im chutí. Preto sme sa zodpovednú úlohu – vybrať jarný špeciál pre Corgoňa – rozhodli zveriť práve im,“ hovorí Simona Majerská, brand manažérka značky Corgoň. S jarným Krčmárskym špeciálom tak značka uvádza nový koncept výberu limitovaných edícií značky určených pre segment Horeca.
Pôvod piva Corgoň siaha do 19. storočia v Nitre, a tak možnosť vyberať prvý krčmársky špeciál dostali piati krčmári z Nitrianskeho kraja. Postupne sa tejto prestížnej výsady zhostia aj krčmári z ďalších slovenských regiónov.
Chmele pre poriadnych chlapov
Príprava jarného Corgoň špeciálu začala už na jeseň 2016. „Naši majstri pivovarníci pripravili viac ako desať vzoriek piva, z toho sme dve vybrané pivné špeciality dali ochutnať krčmárom,“ vysvetľuje Simona Majerská.
Obe vzorky piva testované krčmármi sú charakteristické horkosťou typickou pre Corgoň, a vďaka použitému procesu suchého chmelenia sa vyznačujú výraznými arómami. Pri chmelení bol v oboch vzorkách použitý chmeľ typu Aurora a Mandarina, ktorý v jednom pive doplnil americký chmeľ Chinook a v druhom Cascade. „Obe testované vzorky našu úlohu ponúknuť štamgastom v jarnom špeciáli novú a špecifickú dvanástku s vyššou horkosťou a výrazne chlapskou arómou naplnili nad očakávania. Sami sme preto zvedaví, ku ktorému pivu a typu použitého chmeľa sa krčmári priklonia,“ dodáva Majerská.

Super tajná voľba
Pivná ochutnávka sa uskutočnila v priestoroch profesionálnej degustačnej miestnosti pivovaru pod taktovkou obchodného sládka z hurbanovského pivovaru Karola Franceho. „Pri týchto pivách sa ich chuťový profil naplno prejaví až po dopití. Chmeľu Aurora je v oboch receptúrach práve toľko, aby mali s klasickou dvanástkou rovnaký horký základ, ale aby zároveň mohli vyznieť nové americké chmele. Chmeľ Chinook dodáva pivu citrusovú, korenistú až živicovú arómu, Cascade sa vyznačuje kvetovou, citrusovou a korenistou vôňou. V oboch prípadoch ide o výbornú kombináciu nových chutí a vôní,“ hovorí France.
Krčmári hodnotili práve vôňu, konzistenciu, chuť či farbu piva, a všetko zaznamenali do degustačného formulára. Následne sa v tajnom hlasovaní priklonili k výberu jednej alebo druhej receptúry.

Hodnotili sme aj my
Dve vzorky testovali na jednej strane krčmári, ktorí s týmito produktmi prichádzajú do kontaktu denne a na druhej strane novinári, ktorých mienka mala iba informatívny charakter, rozhodujúci bol názor krčmárov – odborníkov. „Pre mňa ako športového novinára, bolo pozitívnym javom, že výrobca bol zvedavý aj na mienku laika,“ povedal Roman Guliš, športový redaktor týždenníka My Naše novosti.
V dvoch predložených vzorkách bolo treba hodnotiť kritériá ako vôňu, chuť plnosť, horkosť. „Ja osobne mám rád, keď je pivo horké, jedna z tých vzoriek sa však vyznačovala výraznou korenistou arómou i chuťou, k čomu ja príliš neinklinujem, preto som sa rozhodol pre tú druhú vzorku. Môj názor sa dokonca zhodoval s názormi aj niektorých krčmárov,“ dodal..
Autor: vb