Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš

Aj oberanie ovocia je tak trochu veda

Naši záhradkári vedia ovocie dopestovať, ale horšie je to s jeho oberaním a skladovaním. Týmto aktivitám mnohí pestovatelia nevenujú dostatočnú pozornosť a tým vedome znižujú jeho kvalitu.

Sezóna jabĺk vrcholí.(Zdroj: archív)

Aj oberaniu a uskladneniu ovocia treba venovať dostatočnú pozornosť. Ak niečo zanedbáme, znížime tým kvalitu úrody. Týka sa to najmä jesenných a zimných odrôd jabĺk a hrušiek.Najskôr si treba osvojiť fázy zrelosti. Fyziologická, niekedy nazývaná aj botanická zrelosť, sa vyznačuje ukončením rastu plodov, čiže skončilo sa v nich delenie buniek. Konzumná, čiže plodová zrelosť nastáva vtedy, keď ovocie je vhodné na konzum v čerstvom stave a vieme u neho definovať odrodovú chuť.

O technologickej, priemyselnej zrelosti hovoríme, keď plody sú súce na spracovanie. To je čas, ktorý záhradkári nesmú premeškať.Na výrobu kompótov zberáme ovocie ešte nie celkom dozreté, tuhé, primerane vyvinuté a vyfarbené. Na sušenie, výrobu džemov, marmelád, lekvárov či želé ovocie zase musí byť v plnej zrelosti.
Jednotlivé druhy a sorty ovocia nedozrievajú každý rok v rovnakom čase. Výkyvy sú zapríčinené poveternostnými podmienkami, nástupom jari, teplom, suchom a podobne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Drevo ovocných stromov je mäkké, lámavé, preto sa neodporúča pri oberaní ovocia z vyšších konárov liezť po strome. Treba použiť niektorý typ rebríkov, ktoré sú vyrábané v rozličných tvaroch, konštrukciách a dĺžke. Najvhodnejšie pri oberaní je použiť oporný alebo vysúvací typ rebríka, ktorý treba oprieť o hrubší konár a aspoň jednou stranou priviazať, aby sa pri nakláňaní oberača do bokov nezošmykol a nedošlo k úrazu. Rozhodne pri oberaní by sme nemali použiť drevený rebrík v tvare A, lebo tieto druhy rebríkov nie sú stabilné.

Jablká aj hrušky na zimné uskladnenie oberáme so stopkou. V tomto prípade nie je okrasou plodu, ale dôležitou súčasťou ovocia, lebo jej vytrhnutím otvoríme vstupnú bránu pre zárodky hniloby. Obraté ovocie po roztriedení hneď uložíme do príslušných skladovacích obalov, ktoré musia byť čisté, vzdušné, aby sa v nich ovocie nezaparilo a zostalo dlho kvalitné

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 590
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 445
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 093
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 011
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 912

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Pevnosť v Komárne postupne obnovujú

Pamiatka je na predbežnom zozname svetového dedičstva UNESCO.

Súťaže ObFZ Nové Zámky a Komárno

Ako sa v nich hralo počas uplynulého víkendu.

Máte nápad? Na komunity v našom kraji čaká 25-tisíc eur

Náš domáci región je plný ľudí, ktorí spájajú sily a z vlastnej iniciatívy chcú robiť užitočné veci pre svoje okolie a susedov. Nadšenie a ochota investovať vlastný čas sú základom. Bez finančnej injekcie to však väčšinou nejde.

Na východe im ruže nekvitli

Novozámčania po prvýkrát bez streleného gólu.

Dôchodkyňu obrali o šperky za 2500 eur

Zlodeji si pravdepodobne dopredu obhliadli zvyky domácej panej a išli na istotu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

Bývalý kukláč a šéf vydieračov zo Záhoria na súde s odvolaním neuspel

Bývalý kukláč zo Záhoria Miroslav Štvrtecký si odpykáva 21-ročný trest v Leopoldove.

Vybrali SME

Už ste čítali?