Sobota, 19. január, 2019 | Meniny má Drahomíra, Mário

Aj oberanie ovocia je tak trochu veda

Naši záhradkári vedia ovocie dopestovať, ale horšie je to s jeho oberaním a skladovaním. Týmto aktivitám mnohí pestovatelia nevenujú dostatočnú pozornosť a tým vedome znižujú jeho kvalitu.

Sezóna jabĺk vrcholí.(Zdroj: archív)

Aj oberaniu a uskladneniu ovocia treba venovať dostatočnú pozornosť. Ak niečo zanedbáme, znížime tým kvalitu úrody. Týka sa to najmä jesenných a zimných odrôd jabĺk a hrušiek.Najskôr si treba osvojiť fázy zrelosti. Fyziologická, niekedy nazývaná aj botanická zrelosť, sa vyznačuje ukončením rastu plodov, čiže skončilo sa v nich delenie buniek. Konzumná, čiže plodová zrelosť nastáva vtedy, keď ovocie je vhodné na konzum v čerstvom stave a vieme u neho definovať odrodovú chuť.

O technologickej, priemyselnej zrelosti hovoríme, keď plody sú súce na spracovanie. To je čas, ktorý záhradkári nesmú premeškať.Na výrobu kompótov zberáme ovocie ešte nie celkom dozreté, tuhé, primerane vyvinuté a vyfarbené. Na sušenie, výrobu džemov, marmelád, lekvárov či želé ovocie zase musí byť v plnej zrelosti.
Jednotlivé druhy a sorty ovocia nedozrievajú každý rok v rovnakom čase. Výkyvy sú zapríčinené poveternostnými podmienkami, nástupom jari, teplom, suchom a podobne.

Drevo ovocných stromov je mäkké, lámavé, preto sa neodporúča pri oberaní ovocia z vyšších konárov liezť po strome. Treba použiť niektorý typ rebríkov, ktoré sú vyrábané v rozličných tvaroch, konštrukciách a dĺžke. Najvhodnejšie pri oberaní je použiť oporný alebo vysúvací typ rebríka, ktorý treba oprieť o hrubší konár a aspoň jednou stranou priviazať, aby sa pri nakláňaní oberača do bokov nezošmykol a nedošlo k úrazu. Rozhodne pri oberaní by sme nemali použiť drevený rebrík v tvare A, lebo tieto druhy rebríkov nie sú stabilné.

Jablká aj hrušky na zimné uskladnenie oberáme so stopkou. V tomto prípade nie je okrasou plodu, ale dôležitou súčasťou ovocia, lebo jej vytrhnutím otvoríme vstupnú bránu pre zárodky hniloby. Obraté ovocie po roztriedení hneď uložíme do príslušných skladovacích obalov, ktoré musia byť čisté, vzdušné, aby sa v nich ovocie nezaparilo a zostalo dlho kvalitné

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 15 766
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 301
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 142
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 8 868
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 938
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 720
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 772
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 658
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 253
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 731

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Spod Dubňa s bodom

Nájazdy zvládla lepšie Žilina.

Čo sa dočítate v najnovšom čísle týždenníka MY Naše novosti

Stopka pre projekt zariadenia na spracovanie odpadu pri nemocnici, stavebné rozhodnutie pre pomník Ľudovíta Štúra v Štúrove, zákaz zastavenia na Šulekovej aj obnova pevnosti v Komárne.

Zariadenie na spracovanie odpadov nebude, stoplo ho ministerstvo

Nesplnilo emisné kritériá. Museli by ho zmeniť na spaľovňu.

Vodič vystúpil z odstaveného auta, zrazilo ho ďalšie

Nehoda sa stala včera večer medzi Šuranmi a Palárikovom. 53-ročný muž neprežil.

Vo futsalovom MŠK sa pracuje aj s mlaďou

Novozámčania odohrali prípravný zápas v Leviciach.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Talentovaný rodák zo Žiaru hviezdi na zámorských klziskách

Michal Ivan hovorí o kariére v zámorí.

Pacientku operovali novou metódou, bez anestézie

Pomocou endoskopu vložili do tela kovový stent. Zákrok trval 25 minút.

Realitný maklér: Zásadný prepad cien bytov v tomto roku neočakávam

Najväčší dopyt bol po bytoch, najčastejšie si ľudia hľadali nové bývanie na Družbe, záujem bol aj o Prednádražie či Linčiansku. V Piešťanoch sa predáva za rekordné ceny.

Vinník nočného požiaru bytovky je známy. Príčina požiaru vás šokuje (+FOTO)

Polícia zadržala muža zodpovedného za vznik utorkového požiaru. Vinník je obvinený za všeobecné ohrozenie. Ako požiar vznikol?

Vybrali SME

Už ste čítali?